Майстер-класи
Майстер – клас
«Декорування медових пряників»
Мета: розповісти захоплюючу історію виникнення медових пряників;
поділитись рецептом духмяного імбирного тіста та секретами тонкощів його приготування;
розповісти про сучасні види та техніки розпису;
власноруч красиво та креативно задекорувати пряник.
Використані матеріали: готові пряники, цукрова пудра, молоко, лимон, одноразовий посуд, фартушки, серветки.
Порядок проведення майстер-класу
1. Організаційний момент.
2. Повідомлення теми.
3. Бесіда вчителя з учнями.
- А звідки прийшла до нас традиція приготування медових пряників?
Імбирні та медові пряники у вигляді людей та тварин, а також неймовірної краси пряничні будиночки – це відмінний атрибут Різдва.
Ці солодощі мають дуже давню історію. Перші коржики із житнього борошна з медом знаходили ще в давньому Єгипті. Звісно, ці пряники мали зовсім інший вигляд. А пряники, до яких ми звикли, почали виробляти в ХІ столітті, коли купці стали привозити зі Сходу східні прянощі. Цікаво, що перші пряники робили із додаванням звичайного меленого чорного перцю. Зараз же у виробництві пряників використовують корицю, гвоздику, кардамон, тім’ян, імбир…
Пряник має особливе магічне значення. Солодощі у формі підкови дарують на щастя, для закоханих – серця, популярними є різні квіточки, хатинки та, звичайно, традиційні святкові миколайчики, зірочки, ялинки, сніговички, коники.
Пряник – це перш за все витвір народного мистецтва з багатою символікою, яка нагадує культуру історії людства, а також солодкий сувенір, який наповнює наші серця радістю.
4. Рецепт медових пряників.
4 яйця
200 грам цукру
100 грам вершкового масла
400 грам меду
1 склянка сметани
500 грам житнього борошна
500 грам пшеничного борошна
1 ч. л. соди
Дрібка солі та 1-2 ч. л. суміші прянощів.
Загальна рекомендація щодо виробів із пряничного тіста – це не їсти їх одразу, а витримати декілька тижнів. Із часом вони стають ще ароматнішими та смачнішими.
5. Декорування готових пряників.
6. Виготовлення глазурі.
1 стакан цукрової пудри
10 грам молока
Трішки лимонного соку. Консистенція – густа сметана. За допомогою кондитерського мішечка декоруємо пряники.
7. Підсумок майстер – класу - дегустація виготовлених виробів із пряничного тіста .
Смачного! Веселого Різдва вам і вашим родинам!
Майстер – клас
«Їстівні годівнички для пташок»
Викликати бажання робити добро і проявляти турботу про довкілля.
Необхідні матеріали для роботи: апельсини, яблука, крихти білого хліба, шматочки несоленого сала,корм для пташок(сушені фрукти, гриби,ягоди горобини…)
Бесіда з дітьми.
Як не прикро,але кожної зими,в середньому з десяти птахів тільки двом вдається зустріти весну своїм веселим співом. Решта гинуть від голоду і холоду, так як нестача корму знижує здатність пернатих боротися з морозами. Тому кожен з нас може подбати про них.
Сьогодні ми будемо виготовляти чудові годівнички для птахів, адже, погодьтесь,це чудовий спосіб навчитись робити добро і проявляти турботу про друзів наших менших. Ці годівнички для птахів, виготовлені своїми руками, дозволять пофантазувати і прикрасити подвір’я ексклюзивними аксесуарами.
Практична робота.
1. « Їстівне намисто»
Нанизати на нитку сушені фрукти, гриби, шматочки несоленого сала, ягоди горобини. Розвішати гірлянду на гілках дерева.
2. « Смаколики для пташок».( Виготовляємо тільки з дорослими.)
Замочити білий хліб у воді, хай добре просочиться.
Злити воду, розім’яти його в кашку.
Виліпити тістечка.
Вставити всередину шнурочки-петельки.
Викласти на пергамент і підсушити в духовці.
3. « Шпажки з несоленого сала»
Шматочок несоленого сала перев’язати мотузкою завдовжки 40 сантиметрів. На інший кінець мотузки - інший шматок сала.
Повісити шпажку на дерево, перекинувши один кінець мотузки через гілку.
4. « Фруктові смаколики»
Розрізати навпіл яблуко ( апельсин).
Вибрати ложечкою серединку так, щоб залишити шкірку( пів сантиметра).
Дерев’яними шпажками проколоти шкірку навхрест.
Прив’язати до серединки мотузку.
Заповнити готову годівничку кормом, який люблять пташки.
Повісити на дерево.
Коментарі
Дописати коментар